Vikten av naturvetare i samhällsdebatten!

“En naturvetenskaplig bildningsgrund är en lika nödvändig ingrediens i det offentliga samtalet som de humanistiska och samhällsvetenskapliga.”

Så utryckte sig Ulrika Björkstén (chef för vetenskapsredaktionen på Sveriges radio) på tidningencurie.se. Och vad vore samhällsdebatten utan naturvetare?

Naturvetare har en viktig roll i samhällsutvecklingen. De blir intervjuade i tv, radio och tidningar kring frågor som berör människors och jordens hälsa och utveckling. Men tyvärr är det inte alltid vi naturvetare får det erkännande som vi förtjänar. Många politiska beslut fattas bortom naturvetares kompetens. Allt för många gånger har politiker och beslutsfattare gått emot forskarnas rekommendationer trots att de sökt deras kunskap för att fatta bra och långsiktiga beslut.

Därför är det viktigt att Naturvetarna lyfter fram naturvetares sakfrågor i samhällsdebatten och stärker vår röst. Att synliggöra naturvetares kompetens är ett ständigt pågående arbete. Inte minst genom att vi följer den rådande samhälsdebatten, reagerar och tycker till.

Ett mycket bra exempel på där Naturvetarna positionerar sig i samhällsdebatten är Kristofer Jervinges debattartikel i Svenska Dagbladet den 14 februari. Debattartikeln visar på problemet med brist på nationell samordning som drabbar många av våra livsmedels-, djur-, miljö- och hälsoskyddsinspektörer, och kopplar detta till den nu snudd på groteska hästköttsskandal som drabbar Europa. Ett annat bra exempel är debatten om brister i forskningssystemet som blossade upp i höstas efter Sofie Anderssons debattartikel på tidningencurie.se. Har ni inte läst artiklarna så rekommenderar jag er att göra det. Inte minst för att se förbundets arbete i samhällsfrågorna.

Naturvetarna är en viktig aktör i det moderna samhällsbygget. Våra medlemmar har de nyckelkompetenser som krävs för att lösa de globala utmaningarna. Att Naturvetarna tar plats i samhällsdebatten är därför ett prioriterat mål för förbundet.

För att vidga debatten och synliggöra fler branschspecifika frågor kommer Naturvetarbloggen att bjuda in gästbloggare under våren. Gästbloggarna kommer bland annat från Naturvetarnas professionsföreningar och samarbetsorganisationer. Trevlig läsning!

Ivar de la Cruz
ordförande Naturvetarna

En kommentar till “Vikten av naturvetare i samhällsdebatten!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.