Undermålig information vilseleder vid val till utbildning

Idag släppte Saco en rapport om svårigheten att välja utbildning efter kvalitet. En slutsats som jag tror att de flesta kan hålla med om. Än värre blir det eftersom det inte bara är kvaliteten som det är svårt att få grepp om. En sådan sak som var de som gått utbildningen tidigare arbetar med är sällan något som lärosätena informerar om. Just detta var jag kritiskt till redan för när jag började arbeta på Naturvetarna för en si så där 16 år sedan. Jag kom ihåg att jag skrev en ganska vass artikel till vår tidning där jag liknade universitetens information till potentiella studenter vid charterbolagens reklambroschyrer.
Att det ser ut som det gör förvånar mig inte med tanke på det resurstilldelningssystem vi har. Lärosätena är beroende av att locka till sig studenter för att finansiera sin verksamhet. Däremot kan jag tycka att det borde ställas krav på vilken information som alltid ska finnas tillgänglig för dem som väljer utbildning. Det måste ju vara möjligt att göra ett informerat val.
Jag har länge förvånats över att så många utbildningsansvariga verkar totalt ointresserade av vad som händer med deras studenter efter att de lämnat akademin. I en undersökning som Naturvetarna genomförde i maj förra året visade sig t.ex. att 29 procent av de naturvetenskapliga fakulteterna saknade rutiner för alumnienkäter och 38 procent visste inte hur lång tid det tar för deras studenter att få första jobbet. Säg det företag som skulle visa så totalt ointresse för sin egen produkt?

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.