Syns du inte, så finns …

Varför gör vi egentligen en rapport om naturvetares arbetsmarknad? Den frågan har jag haft anledning att ställa till mig själv en och annan gång sista veckorna, särskilt med tanke på att det visade sig båda vara mer komplicerat och ta längre tid än vad jag och mina kollegor trodde. Trots att jag stundtals förbannat mig själv för att jag överhuvudtaget initierat projektet är jag nu mer säker än någonsin på att det vi nu har åstadkommit är viktigt.

Alla vill synas och naturvetarnas käpphäst är att de syns för lite när de väl lämnar akademin. De är kända som forskare, men vad gör egentligen majoriteten som väljer att inte bli forskare och var tar de vägen? I mina kontakter med arbetsgivare under åren har jag blivit varse att naturvetare sällan uppmärksammas som grupp eller för den delen i sina enskilda professioner. En anledning tycks vara att de ofta är få på varje arbetsplats, en annan att de oftast klumpas ihop med ingenjörer eller andra tekniker och en tredje att de oftast inte heller den person i verksamheten som har till uppgift att synas utåt. Istället har naturvetare en roll i kulisserna som specialister, rådgivare eller handläggare.

Inte heller i statistik och rapporter från myndigheter och branschorganisationer går det att hitta särskilt mycket information om naturvetare. Eftersom Naturvetarna är ett fackförbund som är specialiserat på naturvetares kompetens och arbetsmarknad har vi ett stort ansvar att ta fram kunskap om naturvetare och föra ut den i samhället, samt i våra egna led för att kunna ge våra medlemmar ännu bättre service och stöd i den egna karriären.

Jag hoppas att den arbetsmarknadsrapport som vi precis har skickat till tryck kommer att sätta fart på diskussionerna om vad naturvetare kan bidra med, var de behövs och hur de ska rustas för att ha den kompetens som behövs för att lösa de utmaningar samhället står inför när det gäller exempelvis miljö och hälsa. Kanske ses vi nästa vecka på något av våra seminarier om rapporten ”Nya möjligheter i en föränderlig omvärld? Kom dit och dela med dig av din bild av naturvetares arbetsmarknad, jag tror att det fortfarande finns några platser kvar i Göteborg och Lund.

Slutligen att inte synas är inte att inte finnas eller att vara mindre viktig, kanske är det precis tvärtom om?

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.