Satsa på drama nästa gång

Tv-serien ”Felix stör en ingenjör” debatteras just nu i Ny teknik, http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3051255.ece#comments. Upprinnelsen till diskussionen är en debattartikel av civilingenjören och nationalekonomen Johan Edfeldt. Enligt honom förstör serien snarare för ingenjörerna och de pengar som Teknikföretagen tillskjutit för att göra satsningen möjlig ser han som ett stort slöseri på pengar. Jag tror att han har fel av det enkla skälet att all uppmärksamhet som naturvetare och tekniker får i ett så kraftfullt media som tv är positivt. Tv-serien CSI var varken särskilt verklighetstrogen eller hade forskning och utveckling i fokus. Trots det har serien lett till ett sällan skådat uppsving av sökande till utbildningar i forensisk vetenskap. Det som avgör om ”Felix stör en ingenjör” fungerar eller inte är om serien har höga tittarsiffror bland ungdomar. Om det är så eller inte vet jag inte. Min gissning är i vart fall att en dramaserie, med naturvetare och ingenjörer i huvudrollerna, skulle lyckas bättre. Det viktiga är i så fall inte att alla fakta stämmer och att det är verklighetstroget, utan att det finns en spännande story och människoöden att engagera sig i.

Marita Teräs, kommunikationschef Naturvetarna

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

En kommentar till “Satsa på drama nästa gång”

 1. Trevligt att höra att du har läst mitt inlägg på Ny Teknik. Som du säkert förstår är det minst sagt en utmaning att förmedla allt man vill ha sagt på en sådan begränsad yta men jag tror nog att vi ligger ganska så nära varandra i våra åsikter trots allt. Att jag valde just för(stör) i titeln är så klart för att få slagkraft i inlägget och locka till läsning.

  Att all marknadsföring skulle vara av godo tror jag få marknadsförare skulle hålla med dig om idag. Konsumenter är mycket medvetna om sina val och låter sig sällan luras längre. Vi måste våga vara ärliga. Jag vet att många har känt sig lurade av sina utbildningar då den bristfälliga information som delgivits dem inte är i närheten av verkligheten. Samma sak gäller för den delen jobbannonser.

  Det är viktigt att ingenjören faktiskt får utrymme i programmet så att tittaren får en chans att se vad han eller hon sysslar med. Jag tycker det handlar till stor del om vilken utgångspunkt man har när man analyserar programmet. T.ex. skulle man kunna titta på det på följande vis:
  1) Hur bra är det?
  2) Hur bra kunde det ha blivit?
  Jag tycker det är viktigt att fokusera på hur bra det kunde ha blivit. Genom att enkelt förflytta fokus till ingenjören från Felix Herngren så skulle mycket vara vunnet. Nu är tyvärr verkligen en annan och detta vill jag beklaga.

  En dramaserie med naturvetare och ingenjörer kan nog bli bra om den görs på rätt sätt och faktum är att det ofta inte är särdeles svårt att göra någonting verklighetstroget om skaparna av serien faktiskt har lite insikt eller väljer att tillskansa sig kunskapen från en sakkunnig.

  Det behövs absolut mer akademiker i rutan men varför inte göra det bra från början?

  Förhoppningsvis kan vi tillsammans kämpa för prioritering av forskning av utveckling.

  Vänligen,
  Johan Edfeldt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.