Positivt med fler åtal om grovt förtal på nätet!

Igår väcktes ett nytt åtal om grovt förtal på Instagram. Den här gången är det fyra flickor i Borås som har hängt ut andra på nätet. Just publicering av bilder på Instagram är ingen vanlig form av näthat mot våra professioner men däremot används andra sociala medier och bloggar flitigt för att smutskasta vissa yrkesgrupper och individer. Därför välkomnar vi att antalet anmälningar och åtal kring smutskastning/kränkning/förtal/hat/hot på nätet ökar. Som jag skrev i ett blogginlägg för ett par veckor sedan så måste samhället tydligt visa att nätet inte är en fredad zon för detta.

Annars är det mest tragiska med det nya åtalet att de som startat Instagramkontot inspirerades av Instagramfallet i Göteborg. På ett sätt kan man därför verkligen prata om att ta ett steg fram och två steg tillbaka. Men det börjar röra på sig i dessa frågor, åtal börjar väckas, och det är det viktiga.

Apropå detta med rörelse så verkar Polisen i Göteborg ligga ett steg före jämfört med sina kollegor runtom i Sverige. Igår gick man nämligen ut och uppmanade individer att komma in med anmälningar mot ett nytt Instagramkonto som startats där kränkningar förekommer. Förhoppningsvis kommer det ökade antalet åtal leda till en viss självsanering på nätet eller åtminstone till att kränkningarna i alla fall inte fortsätter att öka i omfattning. Det skulle därför vara välkommet med fler åtal runtom i Sverige för detta är verkligen inte någon företeelse som bara förekommer i de sydvästra delarna av Sverige, som det lätt kan framstå som nu.

Många av de saker som förekommer dagligen på nätet är de facto olagliga varför jag återigen vill puffa för Institutet för Juridik och Internet (IJI).

Författare: Kristofer Jervinge

Kristofer Jervinge, teamchef Kommunikation & påverkan

En kommentar till “Positivt med fler åtal om grovt förtal på nätet!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.