Om vem som egentligen lägger forskningsproppen, svenska politikers intresse för sakpolitik och om forskningens överordnade syfte

Ju närmare peaken i den forskningspolitiska debatten vi kommer desto hetare blir debatterna. Imorse var jag på ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv på temat  ”Snobbism hotar viktig forskning i Sverige”.  I sak kom inte mycket nytt fram: statssekreterare Peter Honeth (FP) lovade att kommande forskningsproposition innehåller viktiga förslag som kommer att utveckla svensk forskning. Madelene Sundström, vd för KK-stiftelsen talade sig varm för potentialen med nya, mindre högskolor och Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska Institutet efterlyste bättre samverkan inom forskningen.

Men debatten hade också några inslag som kändes som en frisk fläkt. Förutom att moderatorn PM Nilsson sa det många tänker, nämligen att Peter Honeth är den som egentligen lägger forskningsproppen – inte forskningsminister Jan Björklund själv, så var det faktiskt flera av de medverkande som nämnde meningen med forskning. Vi bedriver ju inte forskning i något slags terapisyfte utan för att vi vill ha resultat. Ett möjligen simpel men samtidigt helt centralt konstaterande.

Jag tyckte dessutom att Tobias Krantzs (chef för forskning och, innovation och utbildning på Svenskt Näringsliv) kritik av politikernas ointresse för forskningspolitiken var befriande. Krantz påpekade att svenska politiker och journalister är så upptagna av politiska sakfrågor att de missar det som verkligen betyder något. Nivån på a-kassan är visserligen viktig men angör knappast Sveriges framtid. Det gör däremot Sveriges förmåga att de utmaningar som världen står inför idag. Forskningspolitiken är grundläggande och kan inte behandlas som ett politikområde bland många andra. Tvärtom måste den genomsyra all politik och alla departement. Tack för det, Tobias Krantz!

Sofie Andersson

Ps. Det var också roligt att kunna konstatera att rörlighet och samverkan var återkommande svar på frågan om vad som behövs för att förbättra villkoren för svensk forskning. Just rörlighet och samverkan var ju huvudtemat för gårdagens Stockholm Meeting som Naturvetarna arrangerade tillsammans med KVA och VA igår. Missade du det? Titta på seminariet via vår webb.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *