Naturvetare om att vara managementkonsult

I tisdags ordnade Naturvetarna ett seminarium om managementskonsulting och vad naturvetare kan bidra med. De fyra naturvetare som var där och delade med sig av sina erfarenheter som managementkonsulter målade upp en bild av en spännande bransch, som ger enorma möjligheter att utvecklas och att prova på att lösa många olika typer problem.

Naturvetare har en bra grund från sin utbildning, som tränar upp den analytiska förmågan och att angripa problem systematiskt med ett helhetsperspektiv. Antonia Simon- Stenberg, numera Senior Advisor Sustainability, Oriflame, berättade att de ofta letade efter personer vars kompetens är som en t-kurva. De har en bred kompetens, men sedan är det något som de kan väldigt mycket om.

En bra managementkonsult måste vara entreprenöriell, ha ledaregenskaper, vara professionell och kunna hantera klienter. Servicekänsla och en förmåga att lyssna är viktigt. Kring detta var Daniel Johansson, nybliven chef för omvärldsanalys och utvärdering på Vinnova ; Jens Otterstedt, affärsutvecklingschef, Sveaskog; Hans Dahlquist, affärsområdeschef för säkerhet och risk, Rote Consulting; och Antonia Simon-Stenberg väldigt eniga.

Det som möjligen kan stå i vägen för de naturvetare, som vill bli konsulter är en bristande tro på den egna förmågan, att naturvetare tenderar att vara försiktiga samt att de är vana vid att det finns ett rätt och fel. I en verksamhet handlar det istället ofta om att väga samman olika synpunkter. Jens Otterstedt betonade emellertid att det mesta av de förmågor som behövs i rollen som konsult kan tränas upp.

Lärosätena skulle också kunna bli bättre på att stötta sina studenter, att få dem att tro på sin förmåga och genom att bjuda in tidigare studenter som får berätta om sina karriärer. Förebilder utanför akademin behövs, liksom en del verktyg som gör det lättare att både klara rollen och passera det nålsöga som själva rekryteringen är. Teknik, affärsförståelse och att ha tränat på att lösa case underlättar. Även Naturvetarna skulle kunna fylla en funktion genom att exempelvis synliggöra naturvetare och ha case att öva på sin webb föreslog Jens Otterstedt. Hela seminariet finns att följa här: http://www.naturvetarna.se/Om-oss/Medlemsartiklar/Naturvetare-som-managementkonsult/

Stort tack Daniel, Jens, Hans och Antonia för att ni delade med er. Jag hoppas att Naturvetarna framöver kommer att kunna ordna flera sådana här arrangemang där naturvetare hjälper varandra att komma vidare i karriären.

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.