Naturvetare får en allt mer strategisk roll

Frågan om var naturvetare tar vägen och vad de gör om de inte stannar kvar inom akademin har förföljt mig sedan min egen studietid? Jag är själv naturvetare och underligt nog verkade det som att alla de naturvetare som lämnade universitetet efter examen försvann. Den som är naturvetare och inte forskar anses ofta ha en alternativ karriär, som kanske lyfts fram som lite udda på någon arbetsmarknadsdag

Idag vet vi bättre, även om var fjärde naturvetare ägnar sig åt forskning och utveckling (FOU) arbetar flertalet naturvetare med annat. Det förvånade mig att så pass många är inspektörer inom miljö- och hälsoområdet. Andra arbetar som handläggare, konsulter eller projektledare. I de flesta fall inom life science eller miljöområdet.

Idag lanseras Naturvetarnas rapport ”Naturvetares arbetsmarknad & trender. Nya möjligheter i en föränderlig omvärld”. Den är ett stort steg på vägen mot bättre kunskap om naturvetare på arbetsmarknaden och vilka trender som påverkar framtidens naturvetares möjligheter.

Pensionsavgångar har sällan varit det som spelar störst roll. Istället handlar det om politiska prioriteringar, teknikskiften samt mer generella trender på arbetsmarknaden som globaliseringen, behovet av innovation och förnyelse samt en rörelse från industri- till tjänstesamhälle. Samtliga dessa trender gynnar snarast naturvetare. Att ha en internationellt gångbar kompetens, en vana redan från studietiden att samarbeta med personer från andra länder samt en självklar koppling till forskningen tycks vara viktigare än någonsin.
Naturvetare som vill ta sig an de utmaningar samhället idag står inför när det gäller miljö, hälsa och klimat behöver emellertid ofta bredda sin kompetens utanför det naturvetenskapliga området. Förmågan att kommunicera kring hur och varför naturvetenskapen är viktig för verksamheten är fundamental liksom en förmåga att förstå verksamheten och den egna rollen. Affärskunskap och entreprenörskap utvecklar denna förmåga och är därför kompetens som allt fler naturvetare har nytta av. Specialisten behövs fortfarande, men måste i allt högre grad bidra till verksamhets strategiska ledning.

Slutligen vill jag bara konstatera att den höga förändringstakt vi idag ser i arbetslivet ställer allt högre krav på medarbetarnas förmåga att vara flexibla och att ta till sig ny kunskap. Värdet av en naturvetenskaplig examen är med andra ord större än någonsin.

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.