Naturvetare behövs i djurbranschen

Igår hade DYN, Djurbranschens yrkesnämnd, årsmöte hos Naturvetarna. Det var roligt att få möjlighet att berätta för branschen om alla våra medlemmar som arbetar med djur eller utbildar människor som vill arbeta med djur. I Naturvetarna finns bland annat naturbrukslärare, djurinspektörer, zoologer, etologer, husdjursagronomer, djursjukskötare och biomedicinska analytiker som alla på olika sätt bidrar till att djur får ett bättre liv.
Vi har funderat en hel del på om DYN verkligen är ett bra forum för Naturvetarna att vara aktiva i, mest på grund av att den stora gruppen människor som arbetar med djur inte har någon akademisk examen. Det vi slutligen landade i är att detta inte är ett förhållande som på inget sätt är unikt för djurbranschen och att det just därför som det är så viktigt att vara delaktig och synliggöra professioner som visserligen är små, men trots det har stor betydelse för branschen. Naturvetare är numerärt nästan alltid i minoritet och därför vilar kanske ansvaret än tyngre på var och en av oss att när tillfälle ges kunna kommunicera vad vi gör och varför det är viktigt.
Om jag kort ska försöka beskriva vilka verksamheter som kan sägas höra till djurbranschen kan man säga att det är alla verksamheter som hanterar djur, med undantag från lantbruks- och hästnäringen. Djurparker, hunddagis, hund- och kattpensionat, naturbruksskolor, föreningar för djurägare, försäkringsbolag, zoohandeln, verksamheter som använder djur i forskning samt djurens hälso och sjukvård är några exempel.
Just nu händer det mycket i djurbranschen, som berör Naturvetarnas medlemmar. Vi tror att lagstiftningen om djurens hälso- och sjukvård kommer att revideras framöver, framför allt på grund av att det i nuläget är mycket svårt för branschen att få tag på legitimerad djursjukskötare. Jordbruksverket kommer att lägga fram en utredning om djurens hälso- och sjukvård i ett längre perspektiv för landsbygdsdepartementet den 1 april. Samtidigt pågår en översikt av djurskyddslagstiftningen och i branschen är man bekymrad för att det idag görs väldigt olika bedömningar av vilka krav som faktiskt ställs.
Om Naturvetarna ska kunna göra skillnad behövs input från dig som arbetar med djur kring hur vi ska tackla de utmaningar vi står inför. Jag funderar på att starta en referensgrupp till DYN och är du intresserad av att ingå i en sådan så hör av dig till mig.
Slutligen, en god nyhet! Regeringen har beslutat att skolverket ska ta fram en plan över hur alla yrkesprogram ska kunna ge grundläggande behörighet för högskolestudier. Enligt Bengt Weidow på Skolverket ska det vara klart redan till sommaren. Precis som våra naturbrukslärare befarade minskade antalet sökande till naturbruksskolorna i och med att detta inte längre var självklart. Att stänga ute naturbrukselever från akademiska studier är synd, eftersom de breddar rekryteringen till högskolan och har med sig mängder av praktisk erfarenhet.

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.