Naturvetare är överallt!

”Vad har du på hjärtat?” Så står det när man går in i vårt bloggverktyg och man vill börja skriva just den här texten som jag skriver nu. Tycker att just den frågan känns rätt relevant när många nu tar del av Saco publikationen Framtidsutsikter – Arbetsmarknaden för akademiker 2019 som lanseras idag. För hjärtat måste naturligtvis vara med när man väljer vilken utbildning man vill läsa. Samtidigt är det självklart bra att ha koll på den framtida arbetsmarknaden och också vara trygg i vad man vill och kan. Nyckeln ligger i att våga välja väg och komplettera din utbildning med andra färdigheter.

Personliga förutsättningar och hur ingen människa är den andra lik, som Naturvetarna driver i vår lönepolitik kring individuell lönesättning, är också intressant att lyfta fram. För även om man gör ett välinformerat val av utbildning som känns väl förankrat i såväl hjärta som hjärna är det ändå inte givet att man där på andra sidan kommer att arbeta med exakt det som man hade förutsatt sig. För Naturvetarnas medlemmar är detta endast sant för de som utbildar sig till legitimationsyrken och inte ens då är det självfallet givet att man kommer att arbeta med exakt det som man tänkte att man skulle använda sin utbildning till.

Den helt unika kombinationen av olika erfarenheter, kompetenser och drivkrafter som varje människa besitter gör att man med en högre utbildning får en ryggsäck med sig där man kan plocka fram olika saker beroende på vem man är och vad man vill. Dessutom utvecklas man konstant på alla plan och det man tänkte att man skulle arbeta med när man började läsa en utbildning kan vara något helt annat när man står där med sin examen i handen. Att prata om slumpen känns inte så stabilt när man ska försöka ge vägledning för individer som ska välja utbildning (framtid!) men den ska inte heller underskattas. Slumpen kan göra att man hittar oväntade vägar att använda sin kompetens som man aldrig hade drömt om. Det är något av en klyscha, men klyschor finns oftast av en anledning och inte sällan är de också sanna, och en examen från högskola/universitet öppnar faktiskt dörrar. Det är sant! Vilka dörrar kan däremot vara mer eller mindre höljt i dunkel…

Ska man då bli avskräckt när man läser att t.ex. biolog är en utbildning där det finns en god tillgång på arbetsmarknaden? Självfallet inte, det är bara att läsa om Naturvetarnas medlem marinbiologen Stina Brask Bilén som hittade rätt på arbetsmarknaden trots hård konkurrens om jobben. Nu är jag personligen inget bra exempel just utifrån ett naturvetarperspektiv, helt enkelt då jag inte är naturvetare, men när jag hoppade på min utbildning var läget mörkt för den inriktningen. Jag fick också göra inte bara en praktik utan två efter examen och på detta göra ett par hundår. Men småningom blev jag utredare inom samhällsfrågor, precis det jag hade förutsatt mig. Däremot blev inriktningen på det jag arbetade med något helt annat än vad jag tänkt. Jag skulle nämligen arbeta med biståndsfrågor men efter hand kom jag på att min drivkraft egentligen låg i att göra skillnad för människor. Ursäkta denna parentes men det säger ändå en hel del om hur det nog är för väldigt många, helt plötsligt kan man till exempel inse att ens drivkraft inte ligger i en sakfråga utan i ett förhållningssätt.

Men åter till naturvetare och deras arbetsmarknad framöver. Undertecknad har tagit fram prognoserna till Framtidsutsikter för de olika naturvetarprofessionerna och de bygger i sin tur på en rapport som jag och mina kollegor Elisabeth Möller och Marita Teräs skrev tidigare i höstas. Jag förstår att det kan bli mycket att läsa men jag tycker verkligen att man åtminstone ska fördjupa sig i de områden man är intresserad av i rapporten som komplement till Framtidsutsikter. För som framgår i Naturvetarnas rapport om arbetsmarknaden finns naturvetare verkligen överallt. Det är också väldigt tydligt i Framtidsutsikter där Naturvetarna gör överlägset flest prognoser av alla Saco-förbund…och det säger jag inte för att slå mig själv för bröstet…eller ja, kanske lite därför. Men framförallt vill jag lyfta fram det då jag tycker att det pekar på de otroliga möjligheter som en naturvetenskaplig utbildning kan ge.

Naturvetare är överallt! Kan man tänka sig något bättre argument för att välja en naturvetenskaplig utbildning om man står i valet eller kvalet mellan detta och någon annan inriktning?

Författare: Kristofer Jervinge

Kristofer Jervinge, teamchef Kommunikation & påverkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.