May the force be with you

När jag igår fick en stund över åt att läsa om årets nobelpris i fysik, fick livet en ny dimension. I ett slag stod det klart för mig att den oförklarliga kraft som är källan till Jedi-riddarnas styrka, andlighet och tro på högre makter och mycket annat, handlar om higgs!

Tanken om att ingen av oss eller något i vår omgivning skulle finnas om vi inte hade fångas av vibrationerna av det osynliga fält som utgör higgspartikeln är både svindlande och kittlande. Jag har fått basen för att svara på mina barns alla frågor om vad rymden består av och varför vi finns, men hur ska jag kunna förklara att vibrationer i osynliga fält är grunden för allt liv, att rymden är fylld av spöklika fält som vägrar att stängas av eller vad det innebär att tygla en oändlighet.

För en sak är säker, varje svar kommer att föda en ny fråga.  Jag är övertygad om att det bor en liten naturvetare och vetenskapsman i oss alla. Och precis som fysikerna inte nöjer sig med att ha bevisat higgspartikeln existens, utan genast ger sig i kast med nästa till synes ouppnåeliga mål, att komma åt den mörka materien och världen bortom higgs, kommer också barnen i sin självklara önskan att få veta och förstå, att fortsätta att fråga, varför då.

Den lilla naturvetaren i mig tände genast ett hopp om att någon ska hitta lösningen på småbarnsförälderns dröm – att slippa vinterkläder och pulsandet genom snö och slask till skola, dagis och jobb. Tänk om någon skulle hitta nyckeln till att förskjuta fälten med bibehållen massa, så jag skulle kunna ”beama” mig fram. Ja, jag läste också att massan försvinner bort med ljusets hastighet när ett higgsfält förflyttas, men drömma kan få göra och framför allt hysa en stor och innerlig tilltro till forskningens möjligheter att förändra och förbättra våra livsvillkor.

Att forskarna kommer att lyckas med sina ambitioner är jag övertygad om, det är bara en fråga om tid och vilka förutsättningar de ges. Men en stor utmaning är att lyckas fånga upp naturvetaren i varje människa och entusiasmera till att vilja vara en del av att förändra kunskapen om vår värld. Därför är det också viktigt att uppmärksamma våra duktiga forskartalanger som kommer att utgöra nästa generation engagerade forskare.

På måndag delar Naturvetarna ut pris för bästa doktorsavhandling och bästa examensarbete i fysik. Det ena för ett arbete som handlar om just higgspartikeln. Två framstående talanger belönas med 50 000 respektive 25 000 kronor för sina arbeten. Jag önskar dem båda det bästa i framtiden – may the force be with you!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.