Lönar sig utbildning?

Tjänar man på att utbilda sig? Frågan kan tyckas simpel men är faktiskt inte helt lätt att besvara.  Å ena sidan är nog de flesta överens om att förutsättningarna att få arbeta med det man brinner för blir drastiskt mycket bättre om man har en utbildning att stå på.  Å andra sidan är det inte alls självklart att utbildningsinvesteringen gör särskilt stor skillnad i lönekuvertet. Visst tenderar de flesta akademiker att ha en bättre löneutveckling än många andra  grupper på arbetsmarknaden men att bara titta på månadslönen ger en skev bild av vad (den ekonomiska) utbildningspremien egentligen är. Studietiden innebär ju inte bara höga studielån  (i alla fall för de allra flesta) utan även inkomst- och pensionsbortfall och att karriären senareläggs. Detta innebär att det för en genomsnittlig akademiker tar ganska många år att nå upp till samma inkomstnivå som den som börjar arbeta direkt efter gymnasiet. Draget till sin spets kan man alltså säga att det rätt länge är något av en förlustaffär att utbilda sig – åtminstone i ekonomiska mått mätt.

Saco lanserade för några år sedan begreppet ”livslön”. Meningen är att visa att lön inte bör förstås endast i termer av månatlig inkomst utan om den ackumulerade lönen. Vad hinner en individ tjäna under ett helt arbetsliv om man justerar inkomsten med studietidens inkomstbortfall och studielån? Och hur lång tid tar det för den som utbildat sig att nå upp till samma totala lönenivå som den som valt att börja arbeta direkt efter gymnasiet? När man med hjälp av Sacos livslöneverktyg tittar på utvecklingen för olika utbildningar upptäcker man snart att det finns mycket stora skillnader. Emedan geovetare får vänta till  hen är ungefär 55 år går det betydligt snabbare för exempelvis systemvetare och datavetare som börjar tjäna på sin utbildning vid 35 respektive 31 års ålder. Jämför man naturvetare med samhällsvetare och humanister blir skillnaderna ännu större…

Är detta rimligt? Jag har inget bra svar att ge. Huruvida och hur mycket man ska ”tjäna” på att utbilda sig är i grunden personlig och politisk fråga. Jag tror dock att den politiska debatten om utbildning och löner skulle må bra av att nyanseras. Lön är inte så enkelt som inkomst.

Sofie Andersson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.