Lögn, förbannad lögn och statistik?

Huruvida och i så fall vad man ska studera är ett av livets absolut viktigaste beslut.Vilken utbildning man har styr inte bara vad man kan arbeta med. Faktum är att huruvida man har en utbildning eller ej verkar påverka förutsättningarna att få ett jobb överhuvudtaget. Valet av utbildning bör därför göras med omsorg och med utgångspunkt i den kunskap som finns om hur arbetsmarknaden ser ut för olika utbildningsområden. Men ibland är detta lättare sagt än gjort. När Myndigheten för Yrkeshögskolan tidigare i år gick ut och slog på stora trumman för att studenter som gått en yrkeshögskoleutbildning klarar sig bättre på den svenska arbetsmarknaden än dem som gått en traditionell universitetsutbildning var det många som drog efter andan. Nio av tio av yrkeshögskolans studenter får jobb eller startar företag efter avklarad yrkeshögskoleutbildning, sa Pia Enochsson, generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan. Fantastiska siffror – om bara de vore korrekta.I gårdagens SvD framkommer nämligen att detta är en sanning med modifikation: den verkliga siffran ligger i själva verket närmare sex av tio än nio av tio. I en rapport som lämnades till YH-myndigheten tidigare i vår framkommer att det ett år efter examen var så många som 40 procent som hade en osäker, svag eller ingen ställning på arbetsmarknaden. 58 procent var så etablerade att de tjänade minst 16 300 kronor i månaden. Som framgår av bilden nedan är motsvarande siffror bland dem som gått en universitets- eller högskoleutbildning 22 respektive 78 procent. Yrkeshögskoleutbildningarna är med andra ord inte alls överlägsna traditionella universitetsutbildningar ifråga om hur fort studenterna får arbete efter examen.

Skillnader i etablering på arbetsmarknaden

Både de siffror som Svd refererar till och de som Pia Enochsson använder sig av kommer från samma undersökning. Men istället för att redovisa allting tillsammans valde Myndigheten för Yrkeshögskolan att ge ut två separata rapporter: en som innehåller de mindre säljande siffrorna och en som ger solskensbild. Ni kan ju gissa själva vilken av rapporterna som använts i offentliga sammanhang…

Att Myndigheten för Yrkeshögskolan gjort en (välvilligt beskrivet) gynnande tolkning och framställning  av resultatet är allvarligt i sig. Svenska myndigheter ska inte syssla med att mörka saker och ting. Ännu allvarligare är emellertid de konsekvenser detta att inte allting redovisas riskerar att få. För den som står inför att välja vad och var man ska studera är ju givetvis budskapet om att ”nio av tio får jobb oerhört lockande, inte minst satt i relation till siffrorna för etableringsgraden bland de universitetsutbildade.

Man kan ibland bli lite trött över tidningarnas rubriksättning som verkar styras mer av jakten på att sälja så många lösnummer (eller klick…) som möjligt än av artiklarnas innehåll men i detta fallet tycks det verkligen finnas skäl för SvD:s Studenter luras av förskönade siffror. Det Myndigheten för Yrkeshögskolan gjort genom att undanhålla både potentiella studenter och beslutande politiker information om hur bra yrkeshögskoleutbildningarna verkligen är faktiskt inget mindre än att luras. De som inte är så förtjusta i statistik använder gärna talessättet ”lögn, förbannad lögn och statistik”. Men statistik är ju varken dåligt eller farligt per se – allting handlar om hur man använder den. Rätt hanterad kan statistik vara ett kraftfullt verktyg som möjliggör helhetsbilder såväl som analyser av generella trender och tendenser. Slarvigt eller t.om. felaktigt hanterad riskerar den emellertid att skapa mer problem än kunskap. Statistik måste därför hanteras med respekt, inte minst när det gäller en så viktig fråga som ungdomars utbildningsval…

Sofie Andersson

Ps. Slutligen kan jag inte låta bli att komma med en liten brasklapp… Visst gör den som ska söka till universitetet klokt i att titta på några av alla de arbetsmarknadsprognoser som finns (titta t.ex. på Saco:s Framtidsutsikter). Men det viktigaste är ändå att välja med hjärtat och att låta frågan om vad man vill syssla med – inte (enbart) hur stor chansen är att få jobb – styra. Detta kräver i sin tur mer djupgående kunskap om arbetsmarknaden och olika yrken än vad statistiken erbjuder. Idag presenteras årets upplaga av Välja Yrke – Sacoförbundens beskrivning av många av alla de yrken som finns på den svenska arbetsmarknaden. Den är ett bra underlag för att göra ett informerat utbildningsval.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.