Kött med dålig djurvälfärd – ett samhällsproblem

Hur bra känns det att äta kött från djur som har farit onödigt illa under uppfödandet? För att inte krångla in mig i någon sorts diskussion kring att det är bäst för djuren om man inte äter kött alls så handlar detta om att många vill äta kött och vad som i så fall är det optimala köttet att konsumera. Som sagt, om man ska äta kött vill man då gärna äta överdrivet ”plågat” kött? Jag tror att de flesta svarar nej på en sådan fråga men det som gör att det mesta köttet som konsumeras i Sverige idag ändå är sådant kött är endast då det är billigare. Fair enough!

Men om man då betänker den klimatpåverkan köttproduktion har. Vilket kött har minst klimatpåverkan (om det ska konsumeras i Sverige) och borgar för ett gott djurskydd? Sverige har i alla fall hårdare djurskyddslagstiftning än något annat land och rimligtvis borde klimatpåverkan också kunna hållas nere, med kortare transporter m.m., i de allra flesta fallen. Att svenskt kött ligger bra till ur hållbarhetssynpunkt har experter vid Jordbruksverket också konstaterat.

Fortfarande inte övertygad? Ok, vi tar med en annan aspekt. Enligt en debattartikel i SvD den 20 april kan kött med dålig djurvälfärd, som maskeras med en hög koncentration av antibiotika, riskera att på sikt göra de som konsumerar köttet sjuka och ge svårbehandlade infektioner. Det är olika representanter från SLU som står bakom artikeln. De för ett bra resonemang om att det inte är dyrt med svenska djurskyddsregler, utan att det är samhällsekonomiskt lönsamt utifrån ”antibiotika-aspekten”. Det känns väl inte sensationellt egentligen, ”du är vad du äter”, men det är ändå bra när kunniga personer för fram vetenskapliga belägg för att det faktiskt förhåller sig så.

Är du fortfarande inte övertygad (du kanske tycker att de som köper detta billiga kött fullt med antibiotika får skylla sig själva)? Då kan man börja fundera på den offentliga upphandlingen i Sverige. För ett par månader sedan skrev jag här på bloggen om nya EU-direktiv kring offentlig upphandling. Direktiven innebär att det ska bli tydligare/lättare att ställa krav på bland annat arbetsvillkor, miljövänlighet, djurskydd och andra sociala aspekter vid offentlig upphandling.

Nu går det ju inte fort med sådana här processer utan det väntas ta ungefär två år innan reglerna omsätts till svensk lag. Den offentliga upphandlingen är viktig i den här aspekten då upphandlingen av livsmedel är omfattande med tre miljoner måltider inom offentlig sektor varje dag, enligt Miljöstyrningsrådet. Som det är nu slår den offentliga upphandlingen av billigt kött med dålig djurvälfärd i stor utsträckning ut den svenska produktionen.

Av de tre miljoner måltider som serveras varje dag i förskolor, skolor, på äldreboenden, på sjukhus m.m. är det väldigt många som får kött fullt av antibiotika och som på sikt alltså riskerar att göra de som äter det sjuka och ge svårbehandlade infektioner. Det är således ett samhällsproblem i allra högsta grad. Därför bör man känna sig engagerad i detta helt oavsett om eller vad för typ av kött man själv konsumerar privat. Att citera sig själv känns egentligen lite förmätet men jag kan inte uttrycka det på så många andra sätt än vad jag gjorde i ett tidigare blogginlägg kring den offentliga upphandlingen:

Om man betänker att alla medborgare i olika omfattning kan sägas vara konsumenter av offentlig verksamhet och i högsta grad finansierar densamma borde det vara lätt att få genomslag för mat, tjänster och produkter som är producerade på ett schysst och bra sätt, kött som inte är fullt med antibiotika, kött som inte belastar klimatet lika hårt med mera. Konsumentmakt har man ju hört talas om och nog är det väl värt att betala lite mer i skatt för att inte våra unga, sjuka och äldre ska behöva äta dålig mat.

Vänta dock inte i två år på att göra din röst som offentlig konsument/finansiär hörd utan ställ krav redan idag…de offentliga upphandlingskvarnarna mal långsamt…

Att leva som man lär är inte alltid det lättaste men idag ska jag äntligen komma till skott och höra av mig till stadsdelsförvaltningen där mina barn går i förskola och skola för att lära mig mer om deras livsmedelsupphandling. Var kommer egentligen köttet ifrån som serverades i Fläskschnitzeln med ratatouille och kokt potatis som de åt till lunch igår? Kan de garantera att det är kött uppfött med god djurvälfärd eller inte? Vet de om det är fullt med antibiotika eller inte? Det ska bli intressant att höra svaren på mina frågor och om det är fel svar tänker jag i alla fall agera.

För en god djurvälfärd, för klimatets skull, för legitimiteten för svenskt djurskydd, för att vi inte ska bli sjuka på sikt och för en levande landsbygd i Sverige ser jag mycket hellre att det inom offentlig verksamhet gärna äts lite mindre kött men gärna mycket bättre kött.

Författare: Kristofer Jervinge

Kristofer Jervinge, teamchef Kommunikation & påverkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.