Framtiden är här – kollektivavtal 2.0

Innovation kräver innovation. För att Sverige ska kunna fortsätta ligga i framkant inom kunskapsintensiva branscher krävs att arbetsmarknadens parter ligger i framkant. Dessutom blir hela samhället konstant alltmer kunskapsintensivt med allt fler kompetenta akademiker. vilket gör behovet av kollektivavtal 2.0 än mer brådskande. Floskler? Nej, Almega och Sacoförbunden har koll på läget.

Under eftermiddagen hölls ett seminarium i Almedalen, med dessa parter som arrangörer, på temat ”Hur ska framtidens konkurrenskraftiga kollektivavtal se ut?” Olika arbetsgrupper har tillsatts med representanter från såväl Almega som Sacoförbunden som förutsättningslöst har diskuterat vad framtidens kollektivavtal för tjänstesektorn bör innehålla.

Detta stod i inbjudan till seminariet: ”I moderna tjänsteföretag måste alltid den mänskliga resursen stå i centrum. Verksamheterna bygger på det medarbetarna presterar. Därför vill Almega och Saco skapa framtidens kollektivavtal som bättre än i dag ger utrymme för individuella lösningar.”

Det låter bra och det var många bra saker som arbetsgrupperna hade kommit fram till. Mycket handlade om flexibilitet…och apropå flexibilitet. Här nedan följer lite tweets från seminariet då jag är satt under tidspress (datorn laddar ur)…jag inte kan sammanfatta det så mycket bättre (speciellt inte under extrem tidspress)…och kanske främst då jag är den flexibla medarbetaren 2.0 så klart.

Ingen nämnd ingen glömd, bara ett återgivande av ett par tweets med viss blogganpassning (bättre språkbruk än på twitter!) helt oavsett vem som sa dem:

– Moderna kollektivavtal ska ta hänsyn till det gränslösa arbetet – var arbetet sker ska inte spela någon roll så länge arbetet utförs.

– Det gränslösa arbetet växer fram i kunskapsintensiva branscher. Positivt men även en risk för till exempel hög arbetsbelastning. Detta måste framtidens kollektivavtal kunna hantera.

– Möjligheten att jobba gränslöst kommer att öka. Det är viktigt att chefer och medarbetare sätter gränser.

– Man klipper sig på arbetstid. Det är så världen ser ut. Logiskt, då håret växer även under arbetstid. Det krävs flexibla kollektivavtal.

– Det är för lite fokus på hur löneprocessen ska gå till lokalt. I framtiden behövs mer fokus på relationen chef/medarbetare i kollektivavtalen och hur man får det att fungera med lönesamtal.

– Moderna kollektivavtal ska ta hänsyn till att lönen ska vara individuell och anpassad efter varje företags förutsättningar samt medarbetares prestation.

– Att koppla lön till prestation och resultat är en win-win situation för arbetsgivare och medarbetare.

– Det gränslösa arbetet kräver att parterna ser över kollektivavtalen, för framtiden är redan här.

7 procent kvar på batteriet i datorn…Over and out!!!

Författare: Kristofer Jervinge

Kristofer Jervinge, teamchef Kommunikation & påverkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.