En ung kvinnlig världskänd geolog

Professor Vivi Vajda är den fjortonde Årets geolog. För att få titeln krävs att man på ett positivt och förtjänstfullt sätt flyttat fram geologins position i samhället. Vivi Vajda har gjort precis detta. Inte nog med att hon är en internationellt erkänd forskare. Hon har också visat ett stort engagemang för att föra ut geologin till en bredare allmänhet. Hon har publicerat många populärvetenskapliga artiklar, uppträtt i TV, tidningar och radio, guidat under Geologins dag, samt är och har varit aktiv i många organisationer som på olika sätt för fram geologin. UNESCOs Scientific Board of the International Geoscience Programme, Kungliga Vetenskapsakademins Kommitte för vetenskap och skola, Svenska Nationalkommitten för Geologi samt Geologiska Föreningen och Geologsektionen är några exempel. I tidningen Naturvetare kan du läsa mer om Årets geolog.

Firandet av Årets Geolog ägde rum den 11 november på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) i Uppsala. Inledde gjorde professor Stefan Bengtson, Enheten för paleozoologi på Naturhistoriska riksmuseet som berättade om ”De första landdjuren”, åtminstone ca 2,2 miljarder år gamla. Därefter berättade professor Per Ahlberg, Institutionen för organismbiologi på Uppsala universitet, om hur ryggradsdjuren tog steget från vatten till land, förmodligen för omkring 395 miljoner år sedan.

Vivi Vajda själv avslutade temaföredragen ”Livsviktigt i det geologiska arkivet” med att berätta om ”Globala katastrofer i Jordens historia”. Hon koncentrerade sig på ett – och förmodligen det mest omfattande av minst fem massutdöenden, det som ägde rum för ca 65 miljoner år sedan, då 75 procent av allt liv utplånades, bland annat dinosaurierna. Som avrundning visade docent Karin Eriksson, som för övrigt var den allra första Årets Geolog, ”Glimtar från vulkaner i när och fjärran”, varefter hon fick ta emot Hiärnepriset. En spansk-ungersk buffé i SGUs restaurang avslutade evenemanget.

Christer Åkerman, ordförande för Geologsektionen inom Naturvetarna

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.