Efterlyses: Akademiska ledare

Igår var jag på Naturvetarnas seminarium om ledarskap inom akademin. Måste säga att jag så här dagen efter känner mig allt annat än trygg med att vi är på väg åt rätt håll. Finns det överhuvudtaget något ledarskap inom akademin? I den bemärkelsen att det finns ledare som vågar ta tag i de obekväma frågorna och de jobbiga samtalen.

Ordföranden för Sverige unga akademi Christian Broberger kom med dagens roligaste replik: ”Universiteten är som hotell, med den skillnaden att rummet inte är städat när man kommer.” Men skrattet fastnar i halsen när man betänker vad kommentaren innebär.

Att vara forskare innebär idag att ständigt vara utsatt för utvärdering och konkurrens, men vem stöttar forskningsledarna dvs. gör det en bra chef ska göra nämligen se till att medarbetarna har förutsättningar att göra ett bra jobb? Jag undrar också vem som vågar och kan föra en diskussion med forskningsledare kring vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra, vilka åtgärder som kan vidtas samt vilka krav som måste uppnås för att projektet ska kunna fortsätta. Att en dag helt enkelt stå utan finansiering utan att haft möjlighet att förbereda sig på det är inte ledarskap, det är avsaknaden av det.

Avsaknaden av ledarskap drabbar dessutom inte bara forskningen, utan också utbildningen. Vem ser till att de som bedriver utbildning verkligen har studenten i fokus och inte sin egen forskning eller behov av att rekrytera doktorander? Vem ser till att alla kurser på en mängd olika institutioner, sammantaget rustar studenterna för den verklighet de kommer att möta inom eller utanför akademin? Ämneskunskaperna klaras lätt av, men hur är det med generriska färdigheter såsom att kunna kommunicera och samarbeta med alla, även personer som saknar naturvetenskaplig utbildning? Att kunna gå från ord till handling , även om inte alla fakta är kända? Att kunna dra slutsatser kring hur kunskapen kan användas i samhället och vilken betydelse den har i ett vidare perspektiv?

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

2 reaktioner till “Efterlyses: Akademiska ledare”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.