Dietister vill se kampanj om diabetes

På söndag är det Världsdiabetesdagen och med anledning av det har Dietisternas Riksförbund inom Naturvetarna gjort ett upprop för en bred informationskampanj (läs skrivelsen till generaldirektörerna på Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet) om sambanden mellan livsstilen och sjukdomen.

– Ofta möter vi patienter som vädjar om handfasta råd och vägledning i fråga om kost och livsstil, men som inte hittar bra källor att gå till utan har sökt sig till mer eller mindre seriösa kost- och bantningstips på nätet, konstaterar dietist Gunilla Willsteen från Dietisternas Riksförbund och verksam vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

 De flesta av oss känner väl idag någon som lider av diabetes och WHO pratar idag om en diabetesepidemi. Allvarligt är också att allt fler unga drabbas. Att kalla typ 2 diabetes för åldersdiabetes har blivit missledande.  Visste du att fem gånger fler dör av diabetes än i trafiken? Med en sundare livsstil skulle alltså många liv kunna räddas.

Marita Teräs, kommunikationschef Naturvetarna

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

6 reaktioner till “Dietister vill se kampanj om diabetes”

 1. Alla mår inte bra av exakt samma råd, så det går inte att säga att alla ska börja äta animaliskt fett bara för att ni själva känner att ni mår bra av det. Jag äter personligen mer efter SNR och jag mår hur bra som helst, är normalviktig och fullkomligt viktstabil, och orkar hur mycket som helst. Grönsaker, grovt bröd, olivolja, nötter, yoghurt, mjölk, frukt, med mera – regelbundna måltider – det är min favoritmat och det fungerar för mig. SNR är som alla andra ”dieter” värdelöst om man inte följer råden. Börjar man t ex hoppa över måltider så kommer sötsuget, och då är det lätt att det slinker ned fel saker, att kroppen börjar ställa om sin förbränning, och då mår man inte bra, och kan gå upp i vikt. Äter man inte tillräckligt med grönsaker och frukt så följer man ju inte heller kostråden. Min upplevelse är att man tror att man följer SNR och så får man dåliga resultat och kommer till den slutsats att SNR inte fungerar, fast man i själva verket inte alls har följt råden. MEN – det finns ingen exakt kost som fungerar för alla, för vi är olika människor.

 2. Jag är utbildad naturvetare och har fattat efter egen erfarenhet att naturligt mättat fett är det som är riktigt bra för hälsan och väldigt bra för sockersjuka personer eftersom det stabiliserar blodsockret. Ta bort kolhydraterna (socker, pasta, bröd, ris, potatis) och lägg till animaliskt naturligt fett (det är det vi själva har på kroppen som reservfett och som finns i modersmjölken).
  När skall naturvetarna på SLV förstå detta? Prova själva och märk förändringen i suget efter mat och irritationen som försvinner då blodsockerkurvan stabiliseras. Min egen övervikt försvann efter graviditeten genom att ta bort kolhydraterna i kosten och därmed risken för att utveckla diabetes i framtiden.

 3. Fetma orsakas av en rubbning i den endokrina hormonbalansen, leptin håller vår vikt stabilt,
  men får vi leptinresistens så går aptiten upp och vi blir feta.

  Insulinresistens orsakas av cytokiner (största orsaken)

  vad har hänt som kan förklara detta?

  Den som läser ny vetenskaplig forskning vet att tarmfloran kan orsaka denna rubbning av vår hälsa.
  Om vi inte förstår vad som orsakar diabetes så kan vi inte bekämpa diabetesen.

  Att äta mer dåliga kolhydrater(spannmål) som etablisemanget påstår är bra,leder bara till en sämre tarmflora, så fler blir sjuka.

  motion löser inte orsaken till diabetes, meninslöst som behandlingsmetod.
  Det jag nu sa går det att läsa om på pubmed.

  Sluta tro på dumheter som sprids av våra myndigheter.
  Det är SLVs ovetenskapligt framtagna kostråd som har skapat den dåliga tarmfloran som nu orsakar diabetesepidemin.

 4. Det finns så mycket falsk forskning publicerad och refererad till att det är omöjligt att använda forskning som underlag till vilken kost som är nyttig.

  Därför måste hälsovården och myndigheter använda beprövad erfarenhet som underlag för kostråd. Det innebär att fakta som gällde före 1950 måste lyftas fram. De gamla läkarböckerna måste lyftas fram.

 5. Jag vill se en kampanj som grundar sig på en kost med färre kolhydrater och generöst med riktigt animaliskt fett – smör o grädde… det vore väldigt gynnsamt för alla äldre med diabetes.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.