Desillusionerad

Mest beklämmande den här veckan är utan tvekan en debattartikel i tidningen Curie . Budskapet är skrämmande! Tydligen förekommer det att NGO-organisationer försöker stoppa forskningsresultat, som inte stödjer deras ideologi, från att komma ut. Ett beteende som industrin ofta anklagats för men nu sällar sig alltså även den ideella rörelsen till skaran av de som försöker förhindra allmänheten från att få hela bilden. Rätten att få ta del av den samlade kunskap som finns är grundläggande för att vårt demokratiska system ska kunna fungera, men nu anser sig alltså vissa veta bättre än gemena man och tar sig därför rätten att se till att vissa saker inte når ut. Kanske enligt principen ”ändamålet helgar medlet”, men för mig brast tilliten till Greenpeace m.fl. organisationer i ett slag. Jag känner mig lurad och helt tagen på sängen av min naivitet, där jag på något sätt utgått för att NGO-organisationer skulle ha en bättre moral än industrin och därför avhålla sig för sådana här tilltag.

Inte heller politiska partier verkar sky några metoder för att vinkla sanningen så att den passar in i den ideologiska övertygelsen. I det här fallet var det Miljöpartiet som anklagade forskare för att gå regeringens ärende i vargfrågan (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/grona-politiker-maste-tala-gron-granskning_3711156.svd).

Jag är naturvetare och har en stor tilltro till den vetenskapliga metoden, där forskare försöker ta reda på hur saker förhåller sig och blir granskade av andra forskare så att vi slutligen kommer ett litet steg närmare sanningen. Att sedan forskare inte är mer än människor och ibland kan låta sig påverkas av sin egen övertygelse, samt att forskningen kan vara bristfällig är ofrånkomligt. Samtidigt är det just här som den vetenskapliga metoden är så förträfflig, eftersom denna typ av brister med tiden kommer att överbyggas i takt med att vår kunskap om hur det verkligen förhåller sig växer.

Det är av största vikt för samhället att forskare har en etisk kompass, som varken låter näringsliv, statsmakten, ideella organisationer eller egen vinning påverka resultat eller de slutsatser som dras. Även här är jag övertygad om att den vetenskapliga metoden i det långa loppet kommer att avslöja om någon låtit sig köpas eller känt sig tvingad att agera oetiskt.
Jag vill avsluta med att poängtera att det är långt ifrån alla NGO-organisationer som agerar oetiskt. Många arbetar oförtröttligt för att göra vår värld till en bättre plats och jag arbetar också själv för en NGO. Även om Naturvetarna aldrig har hindrat forskning från att komma fram har vi säkert en tendens att lyfta fram forskning som bekräftar vår världsbild. Det är mänskligt, men i ljuset av det som hänt tror jag att det är dags för oss alla att rannsaka oss själva.

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.