Bra jobbat Arbetsförmedlingen!

Det var ett väldigt imponerande resultat som Arbetsförmedlingen kunde presentera vid sin konferens om Nya möjligheter för naturvetare igår. Endast 20 av de 754 personer som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen med anledning av nedläggningen av Astra Zenecas anläggning i Lund är ännu inte i mål.

Med i mål menar jag att vara i nytt jobb, utbildning eller ha startat företag. 104 kemister, 70 biologer, 29 biomedicinska analytiker och 20 forsknings- och utvecklingschefer ingår i gruppen, så det är många som är eller skulle kunna vara medlemmar i Naturvetarna. Något förvånande är det bara 32 procent av biomedicinska analytikerna som är i nytt jobb jämför med 50 respektive 37 procent av kemisterna och biologerna. Det är ju biomedicinska analytikerna som har bäst arbetsmarknad, men samtidigt kanske de i högre utsträckning valt att utbilda sig eller att starta eget. Statistik kan ibland väcka fler frågor än vad den besvarar.

Tack vare stöd från EUs globaliseringsfond har ett antal kemister och biologer fått möjlighet att vidareutbilda sig till apotekare och lärare. Två tydliga bristyrken inom det naturvetenskapliga området. I region Skåne är det särskilt stor brist på apotekare eftersom de infört en modell för att förbättra läkemedelsbehandling av äldre. I denna patientkategori är felmedicinering och övermedicinering ett stort problem, men med den så kallade LIMM-modellen skulle Sverige kunna spara över 5 miljarder. Förutsatt så klart att det finns tillräckligt många apotekare som kan göra jobbet, samt att modellen sprider sig i landet.

Malin Blomgren, som leder Arbetsförmedlingens styrgrupp för Astra Zeneca-projektet, betonade att arbetet fått henne att inse att Arbetsförmedlingen kommer att möta akademiker oftare framöver och att de kan lära sig mycket av projekt som det här. Hon påpekade också att de kan vara värt att reflektera kring om de kan arbeta annorlunda inom ramen för dagens regelverk. Möjligen begränsar de ibland sig själva onödigt mycket. Den inställningen bådar gott inför framtiden!

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.