Är våra förväntningar när det gäller utbildningarnas koppling till arbetslivet orimliga?

Det är ohållbart att var tredje naturvetare känner sig oförberedd för arbetslivet när de tar examen. Konsekvensen blir att de får svårare att få jobb och dessutom riskerar att få ett arbete som är mindre kvalificerat och relevant i förhållande till utbildningen.

Jag ser fram emot att få diskutera problemet med lärosätena, näringslivet och studenter. Vilka lösningar ser de och delar de Naturvetarnas uppfattning att bristande arbetslivsanknytning är ett stort problem. En artikel på Brännpunkt gav upphov till en del reaktioner tidigare i veckan och idag när själva rapporten Akademisk utbildning – en språngbräda för karriären släpps och i sambanden med paneldebatten på Summit går startskottet för ett mer aktivt påverkansarbete i möte med lärare, kursansvariga, lärosätenas ledningar och inte minst naturvetarstudenter.

Vad är det då jag och Naturvetarnas hoppas på? För det första att lärosätena får en större insikt om att arbetslivsanknytningen är viktig – särskilt på generella utbildningar, där det är långt ifrån självklart i vilken bransch, sektor eller roll de examinerade kommer att arbeta. Forskning är ett vanligt karriärval för naturvetare, men 80 procent fortsätter inte på en forskarutbildning och vill bidra med sin kunskap på andra sätt i samhället.

Det behövs strategier för hur arbetslivsanknytningen ska kunna löpa som en röd tråd under utbildningen och hur den ska utformas för att öka studenternas medvetenhet om hur viktigt det är att de själva börjar fundera på hur de vill använda sin kunskap när de tagit examen redan tidigt i utbildningen. Att bygga nätverk och att utforska de möjligheter som verkar spännande tar tid.

Jag hoppas också att alla arbetsgivare som inser att naturvetenskaplig kompetens är viktig för deras verksamhet tar sitt ansvar och erbjuder fler naturvetare praktikplatser, extraarbeten, studentmedarbetarskap och möjlighet att göra externa examensarbeten. Vi hjälper gärna till genom att sprida alla erbjudanden i våra kanaler.

Slutligen, du som är student inse att du genom att se till att vara förberedd för arbetslivet när du tar examen kan förbättra dina karriärmöjligheter avsevärt. Ställ krav på din utbildning och vänd dig gärna till oss för råd och tips. Nästa gång vi genomför en undersökning bland nyexaminerade naturvetare vill vi se att betydligt fler naturvetare känner sig förberedda för arbetslivet vid examen.

Se rapportsläppet och en paneldiskussion med representanter från Utbildningsdepartementet, Svenskt Näringsliv, Sveriges Lantbruksuniversitet och Naturvetarnas studentråd på webben.

Författare: Marita Teräs

Marita Teräs är strateg för naturvetenskaplig kompetens och arbetsmarknad. Hon vill att fler ska förstå vilken kompetens och kapacitet naturvetare har.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.